top of page

הקמת קהילת מתנדבים

פרקטיקות מיטביות וטיפים עיקריים שעלו מהשיח ומהספרות:

הציגו: עמותת ותיקי בנימין ובית אל

מועצה אזורית שער הנגב ועמותת יחדיו- עמותת ותיקי שער הנגב

מהי קהילה?

קהילה היא התארגנות עצמית ובה רשת של קשרים והתארגנויות, דפוסי תקשורת אישיים ומתמידים, המהווה מוקד להזדהות ולמשמעות (בן יוסף, 2010)

אנשים זקוקים לקהילה מתוך צורך בתמיכה חברתית, צורך להתארגן ולהשפיע על איכות ואורח חייהם, צורך לבנות מערכות יחסים חיוביות ולחוות קשר רגשי, הכרה ואכפתיות ומתוך צורך בהשתייכות, בעוגני זהות, במשמעות ובערך. כשקוראים את רשימת הצרכים שלהלן, דומה שקהילה והתנדבות משיגות מטרות דומות. השילוב ביניהן, אם כך, עשוי להיות שילוב מנצח. אם התנדבות תצליח להיות מופעלת מתוך קהילה, הרווח עבור החברים בה, יהיה עצום- גם מהאקט ההתנדבותי וגם, מעצם השתייכותם לקהילה.

הגדרה וחשיבות

השאלה היא אם אנו רואים את הקהילה כזירה- כפלטפורמה בה ניתן לפתח התנדבות או שמא אנו רואים בקהילה כמטרה- קרי, אם נפתח קהילה, היא תוכל להוות בסיס להון חברתי ולהתנדבות. מתוך המפגש עולה, כי שתי המטרות הללו מזינות זו את זו. קהילה היא גם אמצעי וגם מטרה. יצירת קהילת מתנדבים, תחזק את ההתנדבות וההתנדבות עצמה- עשויה לתרום בתורה לפיתוח קהילת המתנדבים.

קהילה כמטרה או כאמצעי?

בבואנו לתכנן ולבנות קהילה, יש מספר שאלות שכדאי לשאול:

  • שאלת המטרה: למה אני בונה אותה? עבור מי? כדי לפתח קהילה צריך ובראש ובראשונה מטרה. לקהילה טובה יש מטרה ברורה, ולפעמים יותר מאחת. המטרות יכולות להיות לחבר בין אנשים בעלי תחומי עניין דומים, לקדם אג’נדה חברתית או להתנדב יחד או להגביר מודעות בנושא זה או אחר.

  • מיהם חברי הקהילה?  כיצד מצטרפים אליה? מה מאפיין את חבריה? מה מניע אותם ומה מעניין אותם בחיבור שלהם לקהילה? למה הם למעשה ירצו להשתייך ומה עשויים להיות החסמים?

  • האם יש תפקידים שונים בקהילה? מה התפקיד של כל חבר/ת קהילה? האם  יש מנהיג לקהילה. כיצד הוא נקבע?

  • מהם כללי ההתנהלות של הקהילה וכיצד הם נקבעים? האם יש קוד אתי לקהילה?

  • מהם ה"טקסים" של הקהילה? איך חוגגים יום הולדת? הצטרפות של מתנדב חדש? פרישה או עזיבה של מתנדב? איך מציינים לידה של נכד או חתונה? איך מתמודדים עם חולי או אובדן חבר/ת קהילה?

שאלות שחשוב שנשאל

קהילות מתנדבים עבור אזרחים ותיקים

ניתן ליצור קהילות מתנדבים גאוגרפיות, קרי: קהילת מתנדבים יישובית (פירוט בהמשך), או קהילות מתנדבים סביב תחום עשייה משותף. ניתן להתייחס לקהילה כאל כלל מתנדבי הארגון או להקים תת-קהילות סביב פרויקטים. ניתן אף לנהל קהילת מתנדבים וירטואלית התומכת בפעילות הלא-וירטואלית בעשייה היום-יומית. יש גם קהילות שמה שמחבר בין חבריהן זו תרבות, שורשים, מקורות, ערכים משותפים, חברה משותפת, עשיית טוב משותף.

יצירת קהילות מתנדבים

היתרונות בקהילת מתנדבים - עבור אזרחים ותיקים:

  • חיזוק תחושת השייכות- לאור הפרישה ויציאה ממגוון מסגרות חיים, הצורך במסגרת השתייכות קהילתית מקבל משנה תוקף. קהילת מתנדבים מייצרת תחושת גאווה, חיבור, השתייכות, חיזוק קשרים חברתיים

  • למידה והעשרה- הקהילה מהווה פלטפורמה ללמידה מקצועית והעשרה.

  • למידת עמיתים ממקומות שונים- הכרות, חשיפה למגוון וגיוון, הזדמנות להכיר ולקבל השראה

  • מוטיבציה והזנה הדדית- המתנדבים מקבלים רעיונות זה מזה, משכפלים פרויקטים

  • מסגרת פעילות קבועה ויציבה עבור האזרחים הותיקים- קהילה היא לא דבר בר חלוף, היא מייצרת תחושת יציבות וקיימות לאורך זמן, גם אם חבריה משתנים לעיתים.

היתרונות

מפתחות להצלחה ודגשים בהקמת קהילת מתנדבים/ות:

  • חשוב להשאיר את הקהילה פתוחה- כך שאפשר יהיה להיכנס אליה...גם אחרי שהיא נוצרה. פתוחה גם לאנשים אחרים/שונים/חדשים.

  • צריך מישהו עם תשוקה לנושא. המנהיג שיוביל את המהלך. קשה מאד לייצר את זה מלאכותית, ללא דרייב פנימי, הנעה.

  • מומלץ לבנות את הקהילה בהדרגה- להתחיל מכמה פעילויות חד פעמיות בשנה. לבנות לאט ובהדרגה, גם את הקהילה וגם את העשייה.

  • לתמוך במובילי הקהילה באמצעות מפגשי למידת עמיתים והכשרות מקצועיות בנושאים של מנהיגות והובלה

  • פעמים רבות יש קודם כל התנדבות- וזו בונה את הקהילה. אנשים עושים פעולה משותפת, מתחברים ומרגישים צורך לבנות עבורם קהילה עם אנשים שפועלים באותה הזירה ומתוך רצון לקחת אחריות משותפת.

מפתחות להצלחה ודגשים

קהילת מתנדבים יישובית- התנדבות יוצרת קהילה

הדוגמא של עמותת ותיקי בנימין ובית אל

עמותת ותיקי בנימין ובית אל מלווה קהילות יישוביות של מתנדבים. הקהילה נולדה מתוך צורך ומתוך התנדבות משותפת: פורשים צעירים, שהוריהם הקשישים חיים ביישוב וחסר להם מענה חברתי, החליטו להקים מועדון קשישים ביישוב.

המתנדבים החליטו להקים מועדון קשישים, שפועל חמישה ימים בשבוע, בפעילות בוקר-אחה"צ וערב. רוב הפעילות מופעלת על ידי מתנדבים מקהילת המתנדבים. מתנדבת שמלמדת חוג טאי צ'י, מתנדבת שמפעילה סדנאות יצירה, התעמלות, מוזיקה, שיעורי תורה. הם יצרו לוח פעילויות שלם, מבוסס מתנדבים והתנדבות.  הרעיון- אזרחים ותיקים למען אזרחים ותיקים. אתה יכול לקבל ואתה יכול לתת. בו זמנית. או בתקופות.

רקע ומטרה

פרט להתנדבות הקבועה במועדון הקשישים- הם גם יוצרים ביישוב התנדבויות חדשות לפי זיהוי צרכים. הם נפגשים, דנים במה שהיו רוצים להוביל או ליישם ומבצעים, בהתאם לצרכי הפנאי וצרכי השעה. פרט לחוגים, הם גם יוצאים לסיורים משותפים, מארגנים ערבי שיא ופעילויות במסגרת מסודרת.

האוכל, הוא מרכיב משמעותי בחיי קהילת המתנדבים. במועדון הקשישים הם דואגים לארוחת בוקר למתנדבים, כל אחד מביא את הפשטידה והסלט מהבית..

לכל אחד בקהילה יש תפקיד ויום פעילות מוגדר: אחראי על ארוחת בוקר, אחראי על פעילות יצירה, אחראי על חוג כזה או אחר.

הקהילה מובלת על ידי מנהיגות מקומית מתנדבת- רכזת בהתנדבות מלאה, מנצחת על התזמורת ביד רמה. כריזמטית וסוחפת לגייס אנשים. לצידה כמה סגניות, המהוות רכזות של הפעילות. כל אחת אחראית על יום פעילות.  הן אף מהוות את צוות ההיגוי והחשיבה לתכנון פעילויות של הקהילה.

התנהלות הקהילה

מדובר בקהילה מגובשת ומסורה, השואבת את כוחה מהחיבור. היא הולכת וגדלה ומהווה מוקד משיכה- ישנם צעירים ביישוב שמחכים "להגיע לגיל" כדי להיות חלק מהקהילה. הקהילה הזו והחיבור הזה נותן להם מענה למוטיבציה שלהם להתנדב.

השפעה

נאמני התנדבות יישוביים- קהילה יוצרת התנדבות
הדוגמא של שער הנגב

בתהליך של שולחנות עגולים ושיתוף ציבור עם תושבי המועצה האזורית, אמרו האזרחים הוותיקים כי אם היתה בקהילה שלהם כתובת, לדבר איתה על היכולות והרצונות שלהם ולקבל מידע, היה להם הרבה יותר קל להתחיל להתנדב. הם רוצים להתנדב, אבל חסר להם המידע אודות איפה ואיך, בוודאי במועצה אזורית ובוודאי בפריפריה. 

החזון היה ליצור כתובת קהילתית יישובית בתחום התנדבות ותיקים, לבסס מערכת התנדבות אפקטיבית יותר ב"יחדיו" ולהרחיב את מספר המתנדבים הותיקים והשפעתם על הקהילה. הבחירה בשם "נאמן"- היא ערכית. זה לא עוד רכז שמקבל שכר. זה מישהו שמחזיק את תיק ההתנדבות של ותיקים ביישוב.

הרקע והחזון

התהליך להקמת תוכנית נאמנים יישוביים כלל את השלבים הבאים:

  • גיוס נאמני התנדבות ותיקים ביישובים- והפיכתם לקבוצה מנהיגותית. נבחרו במסגרת קול קורא. לפחות אחד מכל יישוב. יש יישובים עם יותר מאחד. בין היתר מבוסס הכרות אישית והמלצת מנהל הקהילה.

  • פיתוח קורס מקצועי עבור 25 נאמנים- 9 מפגשים. תכנים אודות התנדבות ותיקים. במהלך הקורס הרבה סימולציות הקשורות לשאלות שהם נשאלים. איך הופכים מישהו שלא מעוניין להתנדב למתנדב? איך מנגישים מידע? איך מפתחים אפשרויות התנדבות חדשות?

  • יצירת שותפות עם הנהגות היישובים: מפגש עם מנהלי הקהילות ורתימתם כחלק מהעשייה הזו.

  • ליווי ומנטורינג של נאמני ההתנדבות בתפקידם הקהילתי.

מה עושים הנאמנים היישוביים?

  • מיפוי, מחזיקים ברשימת כל הוותיקים ביישוב, מסמנים מי כבר מתנדב ואיפה, מי מעוניין ומי לא. במקביל, מיפוי של מקומות התנדבות ביישוב ובאזור.  

  • הפיכת הנאמנים לכתובת יישובית- באמצעות פליירים בתיבות הדואר, מגנטים, לוחות שנה. מציעים עצמם להתייעצות ופונים באופן אקטיבי.

  • מיתוג והוקרה למתנדבים- אירועי הוקרה, איזכורים בעלון היישובי למתנדבים

  • יצירת הזדמנויות התנדבות חדשנות ביישוב וכהנהגה איזורית: ראיונות עם דמויות מפתח ביישוב בנוגע לצרכים שונים שמתנדבים יכולים לספק עליהם מענה. מפגשים עם מנהל הקהילה. הבאת רעיונות ממועצות אחרות ועידוד יזמות יישובית.

  • הנאמנים מלווים כל הזמן על ידי רכזת התכנית. לטובת הפעילות כל נאמן קהילה קיבל תקציב שנתי של 1000 ₪ מהעמותה.

מה כלל התהליך? ומה הם עושים?

מרכיבים ייחודיים לוותיקים

  • כתובת מומחית אחת ברורה- נגישות לנושא ויחס אישי

  • התמחות במידע ביחס לותיקים- הנאמנים מפתחים מומחיות גם בותיקים וגם בהתנדבות. הם עצמם ותיקים ועל כן מדברים עמם ב"גובה העיניים" או דרך סיפורים משותפים, זיכרונות שחולקים.

  • שינוי עמדות כלפי ותיקים- גם שלהם כלפי עצמם וגם של המערכת כלפיהם

האתגרים

  • משאב הזמן, גם שלהם, הוא מוגבל וגם של הותיקים שרוצים להתנדב

  • קושי בניהול ועבודה במורכבות קהילתית- אנשים מקסימים, אבל הם מנהלים רשימות, פגישות ולא כ"כ מהר הופכים להנהגה מנהלת. לוקח זמן. פוגשות אותם ומה עשיתם? הם נעים בכיסא. הם לא יודעים, לא כולם היו מנהלים לפני ואנחנו מלמדים אותם מה המשמעות של הנהגה וניהול התחום ואיזה כלים הם צריכים מאיתנו כדי לדעת איך לנהל?

  • העצמה של ההצלחות הקטנות- להראות שזה עובד, לשקף את זה. לא תמיד הם רואים את ההצלחות

  • דעות קדומות של בעלי תפקידים

  • צורך בהנחיה צמודה, לפחות בשנה הראשונה.

  • לותיקים יש רשתות חברתיות יחסית מצומצמות. הם לא בגן ילדים, בבית ילדים, בוואטסאפ. צריך לפתוח להם את הרשתות. ולראות אותן פותחות קבוצת וואטסאפ ושולוחות הזמנה גם לצעירים שרוצים להכנס ולראות מקומות התנדבות.

המרכיבים הייחודיים לאזרחים ותיקים והאתגרים

איך נוצרת קהילה?

סרטון קצר ומקסים של הרצאת טד, המסבירה איך מייצרים התקהלות, שהיא התחלה של קהילה. הסרטון כולל כתוביות בעברית.

המצגות שהוצגו במסגרת המפגש

המצגת של ותיקי בנימין ובית אל

המצגת של ותיקי בנימין ובית אל

המצגת של שער הנגב

המצגת של שער הנגב

bottom of page