עיצוב תפקידים לאזרחים ואזרחיות ותיקים
מותאמים ומבוססי מיומנויות
פרקטיקות מיטביות וטיפים עיקריים שעלו מהשיח ומהספרות:
הציגו: ויקימדיה ישראל, המועצה לשימור אתרים,
עמותת ותיקי בנימין ובית אל ומרכז אפ 60+ בתל אביב
האזרחים והאזרחיות הותיקים של היום מחפשים תפקידים שעוצבו אחרת
האזרחים הוותיקים של היום מחפשים אפשרויות התנדבות שיאפשרו להם להביא לידי ביטוי את המיומנויות והכישורים שלהם. הם רוצים לקחת על עצמם תפקידים של מנהיגות והובלה ולהשפיע באמצעות המיומנויות שלהם על הקהילה שלהם. הם עסוקים. הם רוצים אפשרויות התנדבות ממוקדות, גמישות ושיתופיות. על כן, יחפשו הזדמנויות גמישות, שמאפשרות להם לשלב את ההתנדבות באורח חייהם. הם רוצים לתרום לעיצוב התפקיד, לעיצוב המשימה ולתכנון הפעילות.
מדובר בתזוזה מהפרדיגמה הגורסת כי התנדבות היא רק פעילות ארוכת טווח, אינטנסיבית, של סיוע לנזקק, שכל אחד יכול לעשות לעבר הרחבת המושג התנדבות גם לפעילות הכרוכה באחריות מקצועית, בהובלה, תוך גמישות מקסימלית והשענות על ניסיון חיים וכישורים רבים.
האזרחים הותיקים של היום רוצים (בחלקם) תפקידים אחרים
פנאי רציני מוגדר כפעילות שהמשתתף בה מעוניין להפוך אותה למעין "קריירת פנאי", בעיקר עקב יכולתו לממש בה ידע וכישורים. פנאי רציני דורש התמדה, מאמץ אישי לפיתוח ידע או כישור וקשר רגשי חזק לתחום המדובר. דוגמאות לפעילויות פנאי רציני הן התנדבות או עיסוק בתחביב משמעותי. פעילויות פנאי רציני עשויות להיות בעלות היבטים מחייבים והן בהחלט יכולות לתרום להעשרה, לביטוי ולמימוש עצמי, לרכישה או שימור זהות חברתית חיובית, לתחושה של תרומה ועוד. עבור אזרחים ותיקים, פנאי רציני עשוי להוות תחליף לעבודה, בהציעו מסגרת, קשרים חברתיים, אחריות, אתגר ותחושת נחיצות.
פרספקטיבה של "פנאי רציני"
התנדבות מבוססת מיומנויות- Skill Based Volunteering, היא גישה חדשנית המביאה לידי מימוש את המיומנויות, הניסיון, הכישורים של מתנדבים, באופן העונה על צרכי הארגונים המפעילים אותם. המתנדבים עשויים להיות אנשי מקצוע שבאים להתנדבות בתחום מקצועם או אנשים שפיתחו לאורך שנים תחביבים באופן מקצועי, ויכולים ליישם את התחביב שלהם במסגרת ההתנדבות. במקביל, ארגונים עשויים לספק מענה למגוון של צרכים, שלולא המתנדבים המיומנים, לא היו מקבלים מענה. התנדבות זו מאפשרת יישור קו בין המשימה של המתנדב/ת, למשימה של הארגון. חפיפה בין שני אלה עשויה להניב ערך הדדי, שביעות רצון הדדית ועמידה ביעדים ומטרות- הן של הארגון והן של המתנדב.
התנדבות מבוססת- מיומנויות כמענה לאתגר זה
המאפיינים של תפקידים מבוססי-מיומנויות
מהם המרכיבים שחשוב להטמיע בבואנו לעצב תפקיד מבוסס-מיומנות?
תפקיד התפור והמותאם ספציפית לכל מתנדב/ת: לכישורים ולמיומנויות שהוא מביא איתו, ללוח הזמנים שלו, למידת הפניות הרגשית שלו, ליכולותיו הפיזיות ועוד. תפקיד גמיש מפיק את המקסימום ממה שהמתנדב יכול ומסוגל לתרום לארגון, בהתאם לנסיבות חייו.
בעיצוב התפקיד, יש להקדיש מחשבה רבה למרכיבים בתפקיד, שיספקו למתנדב אפשרויות לעצמאות תפקידית, אוטונומיה וקבלת החלטות לגבי אופן ביצוע תפקידם. עצמאות תפקידית זו, מעודדת בתורה תרבות של לקיחת אחריות על התוצאות של התפקיד.
פרסונליזציה וגמישות של ההתנדבות
על התפקיד לענות על צורך משמעותי ומהותי, שיש צורך באדם בעל כישורים וידע מקצועיים לבצע אותו וכישורים אלה יסייעו לקדם את הארגון להשיג את מטרותיו. על כן, על התפקיד המעוצב להכיל הגדרה ברורה של מדדים להצלחה, תהליכי מדידה, תהליכי הערכה ושיטות לשיתוף בתוצאות. עיצוב תפקיד מוגדר תוצאות יאפשר לאזרח/ית הותיק/ה המתנדב/ת לבחון את התקדמותו/ה, ולחוש שביעות רצון מהישגיו, במידה והצליח/ה. תפקידים מוחשיים, המאפשרים "לראות את התוצאות" הם תפקידים שקל יותר להתחבר אליהם, בגלל הרצון והצורך באימפקט.
משמעות, השפעה ואימפקט
בתפקיד מבוסס-מיומנויות, לתהליכי למידה, הכשרה, הדרכה וליווי, כמו גם משוב והערכה- תפקיד מהותי ביכולתו של המתנדב לבצע את תפקידו, לקחת אחריות על התוצאות ולהוביל להצלחה. על בסיס התפיסה של Life-Long-Learning, האזרחים הותיקים רוצים ומעוניינים ואף רואים בהתנדבות הזדמנות, להמשיך וללמוד, לצמוח ולהתפתח. הכשרה מאפשרת להעניק ידע מקצועי, לבסס ידע קיים ולהרחיבו, לספק מסגור לידע ולהעניק כלים להטמעת הידע בתפקיד ההתנדבותי הרלוונטי. על כן, החיבור בין למידה להתנדבות הוא משמעותי.
העיקרון של הכשרה לגמלאים "מתיישב" על תרבות של קורסים ייחודיים המוצעים כיום לאזרחים ותיקים (כמו למשל "אסכולות", "קתדרה"). שילוב בין קורס מעשי-סדנאי, שבסופו מוצעת הזדמנות ייחודית ללמידה פעילה ולעשייה של ממש. הלמידה וההכשרה היא לעיתים קרובות "כרטיס כניסה" להתנדבות ונתפסת כחלק מהדימוי המקצועי והרציני שלה.
במועצה לשימור אתרים, למשל, מוצעים מגוון של קורסים והכשרות שדרכם מגיעים מתנדבים פוטנציאליים: קורס ארכיונאים, קורס שיווק, קורס עיצוב ועוד.
מרכיב מהותי של למידה והכשרה בתפקיד
פרקטיקות לפיתוח התנדבות מבוססת-מיומנויות
לתהליך העיצוב והפיתוח, מספר שלבים משמעותיים:
-
תהליך איתור צרכים משמעותי: מומלץ להקים ועדת היגוי ארגונית או קהילתית, הכוללת צוות, מתנדבים קיימים ובעלי עניין, שעשויים להציף את הצרכים, שמתנדבים מיומנים עשויים לספק עליהם מענה. חשבו על שאלות כגון: מה אנחנו לא עושים היום והיינו יכולים לעשות, אם היינו מרחיבים את טווח המיומנויות בארגון? אילו תחומים מקצועיים חסרים לנו, על מנת לפתח מענים למוטבים שלנו כיום? איזה ערך מוסף עשויים להביא מתנדבים מקצועיים לארגון? ועוד..
-
הגדרת מרכיבי התפקיד ההתנדבותי, מבוסס הצרכים שאותרו. ככל שההגדרה תהיה מדוייקת יותר, כך יהיה קל יותר לבצע את השלבים הבאים, שהם מהותיים לתהליך.
-
הגדרת פרופיל המתנדב/ת המתאים לביצוע תפקיד זה, על כלל מרכיביו: מאפיינים, כישורים, ידע, ניסיון, מיומנויות. למשל, בויקימדיה חיפשו מועמדים שהם בעלי אהבת ידע, ידיעת שפות, השכלה גבוהה ומומחיות מקצועית, אוריינות טקסטואלית ואוריינות דיגיטלית והם מצאו כי הסבירות למצוא שילוב תכונות אלה בקרב אזרחים ותיקים סביב גיל הפרישה, היא הגבוהה ביותר. דור שגדל על קריאת אנציקלופדיות וצמא לידע, דור שעבור רבים ממנו, שפת האם אינה עברית. דור שמצד אחד- גדל בתקופה של לפני המסכים. דור שקרא ספר, ויודע לקרוא ולכתוב היטב ומצד שני- דור שמכיר מסכים ולא נרתע מהם, כך שהוא הדור היחיד שמשלב אוריינות דיגיטלית ואוריינות טקסטואלית. דור שמתאפיין בחוויית זמן שונה- הם עמוסים, אך לרוב קובעים את הלוז של עצמם, ולכן מחפשים התנדבות שתשתלב באורח חייהם ומבוצעת "בזמנו החופשי". דרייב חזק גם להתנדב בתחום שמתיישב עם ה"אג'נדה" שלהם- הם רואים בהתנדבות הזדמנות להנחיל ערכים, אידאולוגיות או שיטות שהם מאמינים בהן.
-
הגדרת תהליכי ההכשרה הנדרשים לתפקיד- בהתאם להתייחסות למעלה.
-
גיוס המתנדבים המתאימים- שיווק התפקיד במגוון האמצעים שהוזכרו בעמוד על שיווק וגיוס, תוך הדגשת הכישורים והמיומנויות הספציפיים הנדרשים וגיוס ושיווק ממוקדים בקהלי יעד בעלי פוטנציאל התאמה לכישורים ולמיומנויות הנדרשים.
-
הליך מיון קפדני- אשר שם דגש על מיומנויות ותחומי עניין של המתנדב/ת. במידה והמתנדב אינו מתאים, כי הוא אינו בעל הכישורים והמיומנויות הנדרשים, לבחון עמו אפשרויות לתפקידים אחרים בתוך הארגון או בארגונים אחרים.
-
תפירה מחודשת של החליפה- התאמה בין התפקיד שעוצב מראש, לתפקיד שכעת יעוצב, לאור הצטרפותו של המתנדב הספציפי. גמישות והתאמה מדויקת של התפקיד ליכולותיו ולצרכיו, כמו גם ליכולות וצרכי הארגון.
תהליך העיצוב והפיתוח
גיוס ושימור של מתנדבים מיומנים דורש גישה של שותפות ומעורבות. גישה מקבילה, הדדית בה המתנדבים נתפסים כחלק אינטגרלי מהארגון, זוכים לשיתוף פעולה ותמיכה של הצוות, ונתפסים כשותפים שווי-ערך. ככל שהמתנדבים לוקחים על עצמם יותר מחויבות ואחריות, כך יש להתאים את תהליכי הליווי והתמיכה בהם: תכניות עבודה , הערכה ומשוב, מדידת תוצאות והשפעה.
יש למצוא דרכים להגיד "כן" למתנדבים. המתנדבים לא מעוניינים רק בביצוע מטלות, אלא הם רוצים ליצור יחד פתרונות לבעיות חברתיות. הם רוצים להעלות את האתגר בהדרגה והם רוצים שיבקשו מהם לעשות יותר! במקום להגיד למתנדבים מה לעשות, חשוב לשאול אותם מה עשוי לעבוד? מתנדבים כמעט תמיד "קרובים" יותר לבעיה ולפתרון... לכן יש להתחיל לחשוב על דרכים בהן המתנדבים יכולים לסייע לנו לפצח בעיות ולהעלות פתרונות משל עצמם
שינוי תפיסות, מדיניות ונהלים
בבסיס התפיסה הזו, עומדת ההבנה, כי יש לבוא אל האזרחים הותיקים המתנדבים מתוך עמדה רגשית עמוקה של רחשי כבוד ומתוך ענווה גדולה מולם והכרה בשנות הניסיון, הידע והמיומנויות שהם צברו. חשוב שנוודא כי כלל אנשי הצוות בארגון, נמצאים תחת אותה עמדה (או עוברים הליך "הכשרת לבבות), כך שלא יראו בהם משאב זול, כי אם משאב אנושי מקצועי, משמעותי, שיש לנו כל כך הרבה מה ללמוד מהם וזו זכות עבורנו לעבוד אתם.
כבוד עמוק למשתתפים והוקרה על תרומתם בעבר ובהווה
ועוד כמה סוגיות ונקודות למחשבה
לא ניתן להתעלם, בוודאי לא בבואנו לדון בהתנדבות מקצועית מבוססת מיומנויות, מהסוגיה הערכית, שחייבת להיות חלק מהשיח. התשתית הערכית להתנדבות, מורכבת מהערכים העומדים בבסיס החלטתו של הארגון לשלב מתנדבים בשורותיו, מהעמדות ומהתפיסות כלפי התנדבות הנובעות מערכים אלו ומהאופן שבו ערכים, תפיסות ועמדות אלו מעצבים את התרבות הארגונית והחזון הארגוני ביחס למתנדבים ולהתנדבות. השאלה הערכית העיקרית שעולה מנושא זה, היא מדוע מתנדבים ולא שכירים? מדוע הארגון מפעיל מתנדב בתפקיד זה ולא משלם לאזרח הותיק המקצועי?
התשובות לכך אינן חד משמעיות וחשוב להפעיל שיקול דעת. התפיסה הערכית היא כי אמור להיות ערך מוסף לכך שמתנדב מבצע תפקיד זה וכי מתנדבים מאפשרים לארגון לעשות יותר עם המשאבים הקיימים שלו. קרי, הם מאפשרים להרחיב את השירות, לספק מענה לצרכים חברתיים נוספים- שלא היו מקבלים מענה, לולא המתנדבים היו שם. חשוב להקפיד כי מתנדבים לא יחליפו עובדים בשכר וכי יחזיקו בהגדרות תפקיד נבדלות וייחודיות להם.
חשוב לציין כי ישנם לא מעט אזרחים ותיקים שמעדיפים להתנדב ולא להיות שכירים- הגמישות, המחויבות האחרת, הניהול העצמי- כל אלה מתאימים להם בתקופת חיים זו.
הסוגיה הערכית
כחלק מהתפיסה של גמישות והתאמה לאורח חייהם, כמו גם הרצון לפרסונליזציה של ההתנדבות ותפירת חליפה אישית, לא מעט אזרחים ותיקים מחפשים אפשרויות התנדבות מזדמנות. לא בגלל שהם אינם רוצים מחויבות, אלא בגלל שהם אחראים לבחור היטב לאן הם מתחייבים. על כן, הם רואים בהתנדבות אפיזודית הזדמנות ואפשרות לטעום, להתנסות, לבדוק. ראו כי טוב? הם יהפכו להיות מתנדבים מתמידים ומחויבים לאורך זמן בהחלט.
ההתנדבות החד פעמית והשפעתה
מתוך הסדנאות שהתקיימו, להלן מספר דוגמאות שעלו לתפקידים אפשריים:
-
שגרירי הסברה
-
עורכים בויקיפדיה
-
מתנדבים בחרום
-
זיכרון בסלון
-
מספרי סיפורים
-
מעצבים, גרפיקאים
-
שיווק ויחסי ציבור
-
מדריכים
-
ארכיונאים
-
אנשי עדות
-
נהגים
-
ועוד....
דוגמאות לתפקידים מבוססי- מיומנות