top of page

שימור וליווי

אזרחים ואזרחיות ותיקים כמתנדבים

פרקטיקות מיטביות וטיפים עיקריים שעלו מהשיח ומהספרות:

הציגו: תנועת של"מ- החברה למתנסים ויחידת סגולה- המשרד לשוויון חברתי

הבסיס לשימור אזרחים ואזרחיות ותיקים כמתנדבים לאורך זמן

לתחלופה גבוהה של מתנדבים בארגון יש יתרונות וחסרונות. מצד אחד, תחלופת מתנדבים מכניסה "דם חדש" למערכת, מביאה עמה חדשנות, מרעננת את השורות ואף מפנה תפקידים שמתנדבים חדשים יוכלו להתקדם אליהם. מצד אחר, תחלופת מתנדבים גבוהה עלולה לפגוע במקצועיות וביציבות הארגונית ואף במשאבי הארגון או התכנית.

אנשים מתמידים בפעילות כשזו נותנת מענה לצורך כלשהו שלהם. הם מתמידים כשהם חשים כי הרווח מהפעילות ההתנדבותית גדול מהקשיים ומהמחיר שההתנדבות גובה. אם כך, תפקידנו הוא ככל הנראה לזהות את אותם רכיבים שיהוו עבור האזרחים והאזרחיות הוותיקים רווח, להעצים אותם ובכך לשמור על המאזן הנכון.

כפי שפורט בעמוד העוסק ב"הכירו את האזרחים הוותיקים", האזרחים הוותיקים מחפשים תחושת משמעות, מעורבות ושייכות. הם רוצים להרגיש אהובים, נחוצים ומסוגלים. הם רוצים לחוות הצלחה ושיתייחסו אליהם בכבוד ויעריכו את הידע וניסיון החיים שלהם. על מנת לשמר אותם, יש לספק להם את אלה ועוד. בפרקטיקה, המשמעות היא כי יש להתייחס לצרכים ולציפיות שלהם, לאורך תהליך הגיוס, קליטה וניהול שלהם.

להבין מה הם צריכים ורוצים

לאנשים שמובילים את המתנדבים- למנחים, לרכזים- בין אם בשכר ובין אם בהתנדבות, יש תפקיד מהותי ביכולת לשמר את האזרחים הוותיקים. מידת ההתלהבות שלהם, המחויבות שלהם, הנגישות שלהם וההשקעה שלהם, תשפיע מהותית על ההצלחה ועל שביעות הרצון של האזרחים הוותיקים. רכזים מחויבים, עם יד על הדופק, ​שמקדישים תשומת לב קבוצתית ואישית- ינהיגו את האזרחים הוותיקים להתמדה. 

אז מה הם רוצים/צריכים?

בניהול האזרחים הוותיקים כמתנדבים- נדרשות התאמות, ביניהן:

  • גמישות והתחשבות בלוח זמנים דינמי- יש לקחת בחשבון, שהאזרחים הוותיקים של היום עסוקים מאד ויש להם מגוון של תפקידי חיים משמעותיים בתקופת הפרישה. כך למשל, יש לקחת בחשבון שיהיו תקופות בהן הם יהיו פחות זמינים- למשל- בתקופת חופשות במערכת החינוך או בחגים. 

  • נוחות וקרבה- התפקיד, ההכשרות צריכות להיות קרוב לבית. אם הם מגיעים מדיור מוגן- הגיעו ועשו את ההכשרות אצלם, בדיור המוגן. מצאו את הדרך להשתלב באורח החיים שלהם.

  • התחשבות במצבים ייחודיים- מחלות, מחלות בני זוג. בניית תפקיד שתואם את יכולותיהם הפיזיות

  • שינויי חיים ומעברים- תקופה זו היא תקופה של שינויים ומעברים. בין ערים, מעבר לדיון מוגן, פרידה מקרובים. יש לתת את הדעת ואת תשומת הלב לשינויים ומעברים אלה, ולבחון כיצד ההתנדבות עשויה להתחשב ואף להקל. 

לעשות התאמות נדרשות לאורח חייהם של האזרחים/יות הותיקים

תכנון ניהול האזרחים הותיקים כמתנדבים - על פני מעגל חיי המתנדב/ת

במחקרים שנעשו בעבר נמצאו כמה מנבאים ארגוניים לשימור מתנדבים, אם כי אין אחידות ותמימות דעים לגבי מידת השפעתם של כל אחד מהמנבאים האלה. במחקר[1] נמצא כי ארגונים המקפידים על השמת המתנדב הנכון בתפקיד הנכון, מבצעים תהליך מיון מובנה, מציעים הכשרה ואפשרויות להתפתחות מקצועית וכן מכירים ומוקירים את מתנדביהם, הם בעלי שיעורי שימור גבוהים יותר. מחקרים אחרים גילו כי אחד המנבאים המשמעותיים לשימור מתנדבים הוא שביעות רצונם של המתנדבים מהפיקוח ומהליווי שהם מקבלים בארגונם, כולל תהליכי מישוב והדרכה. גורמים מנבאים נוספים הם היכולת להתנדב בקבוצה וטבע התפקיד ההתנדבותי; מתנדבים התופסים את תפקידם כמאתגר וככזה שמספק להם חוויית השפעה, הישגיות והצלחה, יישארו בתפקידם יותר זמן.

מכאן אפשר להסיק כי שימור מתנדבים הוא תוצאה של ארגון המנהל את מתנדביו היטב. שימור אינו תהליך העומד בפני עצמו במעגל של חיי המתנדב; הוא מתחיל, למעשה, עוד לפני שהמתנדב פוגש את הארגון לראשונה, באופן שבו הארגון מתארגן לקראתו ובאופן שבו הארגון מתנהל מולו עם הגעתו. השיח, אם כך, אינו יכול להתמקד רק בשימור אפקטיבי, אלא גם במנהיגות וניהול אפקטיביים.

הקשר בין שימור למעגל חיי המתנדב/ת

שימור נכון יושפע באופן משמעותי מעיצוב התפקיד ומידת ההתאמה בין המתנדב לתפקיד

  • עיצוב תפקיד- עיצוב תפקיד לאזרח הותיק, העונה על צורך קהילתי משמעותי והמותאם למאפיינים הייחודיים שלו ומאפשר לו להביא לידי ביטוי את יכולותיו וניסיונו. על התפקיד לספק גם עצמאות, מעורבות, אוטונומיה והשפעה.

  • ראיון אישי – על מנת לוודא כי אנו שמים את "המתנדב הנכון בתפקיד הנכון" לראות בראיון האישי הזדמנות להכרות מעמיקה עם המתנדב ומשפחתו, עם מגוון הכישורים שלו, עם מגוון הצרכים, המניעים והציפיות שלו. על כן, יש להקדיש את הזמן הנדרש לראיון. 

  • התאמה בין מתנדב לתפקיד- לוודא כי התפקיד מאפשר מפגש בין כישורים וצרכים, כי יש בו מרכיבים של נוחות וקרבה לבית. ככל שיהיה לנו מגוון של תפקידים להציע כך הסיכוי למצוא התאמה נכונה גבוה יותר. בשל"מ, למשל, יצרו את "מכרה של"מ"- מאגר ממוחשב של כל אפשרויות ההתנדבות. עוד על תפקידים, בדף העוסק בהתנדבות מבוססת-מיומנויות. 

הכל מתחיל בתפקיד ובהתאמה לתפקיד

קליטה נכונה של האזרח הותיק המתנדב/ת, תשפיע רבות על חווית המשך התפקיד. הקליטה הנכונה יכולה לכלול:

  • הכשרה ראשונית לתפקיד- יש לוודא כי לאזרח/ית הותיק/ה יש את כל הכלים, הידע והמיומנויות הנדרשים לביצוע התפקיד. חשוב להכינם ולספק להם את החסר.

  • סיור מקדים במקום ההתנדבות- לאוריינטציה והכרות, ליצירת תחושת "בית".

  • חניכה- להציע לאזרח/ית הותיק/ה מתנדב ותיק שילווה אותם בתחילת דרכם בתפקיד

  • הכנת היום הראשון להתנדבות- קבלת הפנים למתנדב. ניתן לשים שלט "ברוכים הבאים" עם שמו. לוודא כי יש מי שמקבל את פניו. לתת לצוות מראש תמונה ומידע אודותיו, כגון שמות ילדים ונכדים, עיסוקים קודמים. זאת, כדי שכשמגיע- ידעו מי הוא ויוכלו ליצור תקשורת ראשונית עמו, על בסיס ידע מוקדם. פרקטיקה זו מייצרת תחושה שהשקיעו בו. שהתכוננו לקראתו.

  • להבטיח כי למתנדב/ת התנאים הפיזיים המתאימים לביצוע תפקידו- חשוב כי עם הגעתו של האזרח הותיק המתנדב, הוא ידע היכן הוא יושב, מהם הכלים העומדים לרשותו, מיהם האנשים שעמם הוא עומד לעבוד וכיו"ב. 

קליטה נכונה

פרקטיקות להדרכת וליווי מתנדבים- כאמצעים לשימור 

מפגשי הדרכה מהווים כלי משמעותי לשימור, בעיקר כאשר האזרחים והאזרחיות הותיקים מבצעים את תפקידם במגוון של מקומות ומפגש ההדרכה- מהווה הן מפגש מקצועי והן מפגש חברתי וקבוצת השתייכות לקבוצה לומדת ומתפתחת עבורם. לאלה משמעות רבה עבור אזרחים ואזרחיות ותיקים.

להלן מספר המלצות בנוגע למפגשי הדרכה אלה:

  • בתפקידים קבועים ומתמשכים, מומלץ לקיים מפגש הדרכה אחת לחודש. מומלץ להכין תכנית הדרכה שנתית, מראש, כך שהמתנדבים הותיקים ידעו את כל התאריכים מבעוד מועד. 

  • מומלץ כי קבוצת הדרכה לא תעלה על 20 משתתפים, על מנת לייצר קשרים אישיים ולאפשר לכל אחד לבוא לידי ביטוי.

  • המיקום והנוחות חשובים- חשוב כי הקבוצות ינוהלו בקרבה גאוגרפית למקום המגורים וההתנדבות ויהיו במקום נגיש ונוח ובשעות המותאמות לאורח חייהם של האזרחים הותיקים. חשוב להקפיד על כסאות נוחים ועל סביבה מותאמת.

  • הנחיית המפגש היא מהותית. יש חשיבות למנחה קבוע. יש אפשרות כי מנחה זה יהיה מתנדב/ת בעצמו.יש להכין את המנחה ולוודא כי יש לו את כל הידע המקצועי לביצוע תפקידו. חומרי ההדרכה צריכים להיות מותאמים גם בתוכן- כך שיספקו מענה לתפקידם של המתנדבים וגם בנגישות שלהם - עדיפות לחומרים מודפסים, באותיות גדולות. מומלץ לתת חומרים וכלים פרקטיים שהמתנדבים יוכלו לעשות בהם שימוש במסגרת תפקידם. מומלץ מאד לשתף את האזרחים הותיקים בבניית התכנים.

  • על ההדרכות לכלול למידת עמיתים- והזדמנות לשיתוף בקבוצה. מומלץ אף לתת בכל מפגש במה למתנדב/ת ספציפיים ולשים עליהם זרקור ולהציע להם לשתף מחוויותיהם. ההדרכה מהווה גם הזדמנות לקבל משוב מהמתנדבים/ות- במסגרת המפגש מעלים המתנדבים/ות את החוויות שלהם ומשתפים בנוגע לפערים בין הרצוי למצוי. 

  • חשוב לתזכר אודות המפגשים ולהיות בקשר בין המפגשים- חשוב להזמין אישית את המתנדבים לכל מפגש. ניתן לייצר קבוצות קטנות של חמישה מתנדבים, שאחד מהם אחראי להרים טלפונים לארבעת האחרים. בנוסף, מומלץ כי לכל קבוצת הדרכה תהיה קבוצת Whatsapp, שאותה ינהל מנחה הקבוצה והיא תשמש פלפורמה לתזכורות ולתקשורת בין המפגשים. חשוב לקבוע נהלים להתנהלות ב- Whatsapp, למשל: כותבים רק חמישה ימים בשבוע, בין שמונה בבוקר לשמונה בערב.

  • חשוב לשים לב: מי לא בא? אם מתנדב/ת לא הגיעו, יש לתת על כך את הדעת, ליצור קשר, להתעניין. 

הדרכת האזרחים הותיקים/ות המתנדבים/ות

מעבר לקבוצת ההדרכה, יש לתת ולהקדיש לכל מתנדב זמן אישי לתמיכה ולליווי:

  • קשר אישי ומעטפת תומכת: האזרחים הוותיקים מצפים ש"ייראו" אותם מעבר להתנדבות שלהם- הם מצפים להתעניינות מצד מנהל/ת ההתנדבות, גם בתחומי חיים אישיים וזקוקים לעיתים למעטפת תומכת המתייחסת גם לתהליכי החיים שהם עוברים במהלך התנדבותם: לידת נכד/ה, אובדן בן/בת זוג, שינוי במצב הבריאותי וכיו"ב

  • ביקורים של צוות המטה במקום ההתנדבות: האזרחים הותיקים מעריכים מאד כאשר באים לבקר אותם ולראות איך הם מרגישים ומתקדמים במקום ההתנדבות שלהם.

  • שיחות חתך תקופתיות למשוב הדדי וכן לתמיכה נפשית ורגשית במידת הצורך. זוהי אף הזדמנות לזהות שחיקה ולהגיב לה, בטרם היא צובעת הכל. בשיחת החתך יש לשלב גם היבטים של רפלקציה על הפעילות ההתנדבותית וגם לונטילציה. תדירות השיחה צריכה להקבע בהתאם לעומק ומשמעות התפקיד. 

לצד ההדרכה הקבוצתית- ליווי וקשר אישי

​אזרחים ותיקים מתנדבים רואים בהתנדבות שלהם הזדמנות לצמיחה והתפתחות אישית וללמידה. ועל כן, למרכיב ההעשרה חשיבות בשימורם לאורך זמן. העשרה נתפסת לרוב כמרכיב יקר. עם זאת, ניתן לבצעה גם באמצעות מתנדבים ממגוון תחומי דעת וידע. מומלץ לגוון את תכני ההעשרה. הם יכולים להיות מתחומי דעת המשיקים לתחום התפקיד של המתנדבים/ות או מתחומי דעת הרלוונטיים לחייהם האישיים, הקשורים בפרישה, זקנה, בריאות, או מתחומי דעת כללים ומעניינים: אומנות, פילוסופיה וכיו"ב. 

העשרה

פרקטיקות להוקרה ותגמולים

אזרחים וותיקים מצפים שהארגון יכיר ויוקיר אותם על פעילותם ועל תרומתם וכי הוקרה זו תקבל חשיפה פומבית. יש לפתח תהליכי הכרה והוקרה שמותאמים לצרכים ולציפיות של האזרחים הוותיקים ולנסות ולבחון מה מתגמל עבורם. במובן זה חשוב לא להיצמד רק לתעודות הוקרה, אלא לחשוב על מגוון של זירות ומגוון של שיטות להוקרה ולתגמולים.

חשיבות הכרה, הוקרה ותגמולים לאזרחים הותיקים

ניתן לזהות מספר זירות בהן ניתן להוקיר את המתנדבים/ות

  • הוקרת מתנדבים במסגרת אירוע הוקרה ארגוני/יישובי/שנתי

  • הוקרת מתנדבים במקום ההתנדבות

  • הוקרת מתנדבים בקבוצת המתנדבים/קבוצת ההדרכה

  • הוקרת מתנדבים באמצעים הטכנולוגיים והפומביים

  • הוקרת מתנדבים באמצעות הגשתם לאותות רשמיים (אות הנשיא, אות השר, וכיו"ב)

  • הנצחת מתנדבים שהלכו לעולמם: הנצחה זו מספקת לאזרחים הוותיקים תחושת הכרה, משמעות וחשיבות, בכך שהארגון זוכר ומוקיר אותם גם אחרי לכתם. הרצון "להשאיר משהו אחרי" משמעותי עבורם והנצחתם בארגון ההתנדבות, עשויה לספק תחושה זו.

ההוקרה יכולה להתבצע באמצעות: סיכה, תעודה, ברכה, כתבה בעיתון או ברשתות החברתיות, פינה בלוח המתנדבים, ברכה של בעל סמכות, תגמול מתוך התגמולים שלהלן.

הוקרת מתנדבים- זירות שונות להוקרה

כאמור, חשוב שהתגמולים המוצעים לאזרחים הותיקים המתנדבים, יהיו רלוונטיים עבורם, מותאמים לציפיות ולצרכים שלהם. כמו כן, חשוב לוודא כי כלל המתנדבים מתוגמלים בדרך כלשהי על פעילותם. ניתן לסווג את התגמולים לשלושה סוגים עיקריים:

  • תגמול חברתי אזרחים וותיקים רואים בהתנדבות פעילות העונה להם על צורך חברתי. על הארגון הפועל עם מתנדבים אלה לספק להם הזדמנויות למפגשים חברתיים בלתי פורמליים, שיחזקו את הקשרים החברתיים בין המתנדבים השונים. ככל שה"דבק" החברתי יהיה עוצמתי יותר, כך הסיכוי שהמתנדבים יישארו לאורך זמן גדול יותר. קשרים חברתיים, הזדמנות לחוויות התנדבות מיוחדות,  הזמנה לאירועים קרוב לבית / במתנ"ס, טיולים

  • תגמול אישי – תגמול שניתן באופן אישי למתנדב/ת בהתאם להישגיו ולצרכיו. התגמול יכול לבטא את אישיות המתנדב, את תחומי העניין שלו ולספק לו ידע רלוונטי.  

  • תגמול כלכלי (רכישת ידע ששווה כסף) – למידה חדשה, התפתחות מקצועית. ההעשרה שהוזכרה לעיל עשויה להוות תגמול. גם למידה אודות שימוש בכלים טכנולוגיים שעשויה לשרת אותם בתחומי חיים אחרים.

  • תגמולים המעודדים תחושת גאוות יחידה והשתייכות- אזרחים ותיקים רואים עצמם "חברי" הארגון ולא רק כמתנדבים בו, ומצפים מהארגון להתייחסות דומה. עבורם, סמלים חיצוניים המשייכים אותם לארגון (כגון כובע עם סמל הארגון, חולצה או סיכה, תג מתנדב או מדים) יהיו משמעותיים ביותר, כמו גם כל מפגש עם מנהיגי הארגון ומוביליו.

  • תגמולים המתמקדים בהצלחות ובהשפעהחשיפת המתנדבים לאימפקט ולהשפעה של ההתנדבות שלו, מהווה עבור אזרחים ותיקים, המבקשים לחוש משמעותיים בתפקידם, תגמול משמעותי. כל מידע אודות הצלחת התכנית, הצלחת הפעילות, תהווה עבורם תגמול משמעותי.  

תגמולים רלוונטיים לאזרחים /יות ותיקים

וכאשר השימור לא מצליח או כבר לא מתאים- איך נפרדים?

פרידה יכולה להיות ביוזמת המתנדב/ת או ביוזמת הארגון. פרידה ביוזמת המתנדב/ת יכולות להגיע ממגוון של סיבות, ביניהן כתוצאה משינוי בנסיבות חיים או כתוצאה ממיצוי ושחיקה. פרידה ביוזמת הארגון תגיע לרוב, כאשר נמצא שאין התאמה בין המתנדב לבין התפקיד שהוא נדרש לעשות. במקרה של אזרחים ותיקים, לעיתים מתנדב מאבד יכולות קוגנטיביות או פיזיות הכרחיות לביצוע התפקיד ואז הארגון נאלץ לשנות את תפקידו או להפרד ממנו. זהו אחד האתגרים הגדולים. 

לעיתים ניתן להשתמש ב"נקודות יציאה" מוסכמות על מנת לבחון המשך פעילות. כך למשל, בפעילויות המתרחשות במסגרת מערכת החינוך, שנת פעילות מגיעה לסיומה בחודשי הקיץ. זוהי במובנים רבים הזדמנות לסמן נקודת יציאה, עבור מי שמרגישים שהם מיצו, או שהם עייפים או פחות מתאימים. המשמעות היא כי משדרים שלא ברור מאליו שמתנדבים ממשיכים לשנה הבאה. ומציעים להם בסוף שנה לצאת ולחשוב, אם מתאים להם להמשיך בפעילויות. 

 

באילו מצבים מתרחשת פרידה?

כאשר מתנדב בוחר לפרוש, יש לכבד את החלטתו ולהפרד ממנו בצורה נעימה, שתשאיר תחושה של חוויה טובה ומכבדת. עלו מספר נקודות להתייחסות בנושא זה:

  • מומלץ בטרם פרישה להציע למתנדב לצאת להפסקה/חופשה. לא מעט מהאזרחים הוותיקים חוזרים לאחר תקופת רענון זו והם מעריכים את המחווה. 

  • מומלץ לבצע שיחת סיכום ומשוב- מתנדבים שפורשים ישתפו בדברים שיתכן ומתנדבים אחרים לא יגידו. בשיחה כזו ניתן ללמוד הרבה.

  • מומלץ להוקיר מתנדבים שפורשים- באמצעות מתנת פרידה או תעודת הוקרה. מומלץ להעניקה במפגש קבוצתי ולערוך פרידה רשמית, כך שהמתנדבים האחרים יראו כי יש הרבה כבוד למי שפורש וכדי שתינתן גם להם ההזדמנות להפרד. 

  • במידה והמתנדב/ת נפטרו- חשוב להקפיד על ניחום אבלים ופעולות הוקרה והנצחה, כפי שפורטו לעיל

כיצד נפרדים ממתנדב/ת שמחליטים לפרוש?

נדרשת רגישות רבה בבואנו להפרד ממתנדבים, עקב שינוי במצבם הגופני או המנטלי. להלן מספר עקרונות חשובים בנושא זה:

  • מומלץ לערב בן משפחה בתהליך

  • חשוב לא ליפות את המציאות. לגשת אל הנושא בפתיחות ובכנות. כך למשל ניתן לומר: "כרגע לא נדרש מקום, כרגע צריך לעשות הפסקה, כרגע זה פחות מתאים......"

  • מומלץ לפתוח פתח לאפשרות של סיום התפקיד כבר בשלב תאום הציפיות. ניתן להחתים את המתנדבים על אמנה או הסכם, המפרט כי במידה והפעילות של המתנדב לא תענה על הצורפ- היא תפוסק. כך, הנושא נאמר וברור כבר מתחילת הדרך כאפשרות קבילה. 

  • חשוב להציע למתנדב/ת חלופות. אולי תפקיד אחר שמותאם יותר ליכולותיו. בין אם בארגון עצמו או בארגונים אחרים.

  • מומלץ לאפשר למתנדב שהוצא מתפקידו עקב ירידה תפקודית, להמשיך ולהיות חלק מהמסגרת החברתית- להזמינו לאירועים או לטיולים, למפגשים קבוצתיים. (בנקודה זו לא היתה הסכמה בין המשתתפים במפגש). 

כיצד נפרדים ממתנדב/ת כאשר מצבם לא מאפשר המשך?

המצגות שהוצגו במסגרת המפגש

המצגת של תנועת של"מ

המצגת של תנועת של"מ

מצגת של תנועת יחידת סגולה

המצגת של תנועת יחידת סגולה

bottom of page